NASA’dan kritik uyarı: Dünya’nın dönüş hızını yavaşlatıyor
NASA’nın bilim insanları, Çin’in merkezindeki Üç Boğaz Barajı’nın Dünya’nın dönüş hızını etkilediğini öne sürdü. 39 trilyon kilogramlık devasa su kütlesi, Dünya’nın “eylemsizlik momentini” değiştirerek dönüşü yaklaşık 0.06 mikrosaniye yavaşlatıyor. Bu etkiler küçük görünse de, uzun vadede önemli sonuçlar doğurabilir.

Dünyanın en büyük barajı olarak kabul edilen bu yapı, Yangtze Nehri’nden gelen suyu dünyanın en büyük hidroelektrik santraline yönlendiriyor.
Ayrıca baraj, nehrin aşağı kesimlerinde yıkıcı sellere neden olan taşkınları kontrol etmek amacıyla tasarlandı.

Ancak bu baraj, Dünya’nın dönüşünü etkileyen bilinen tek insan yapımı yapı olarak değerlendiriliyor.
Bilim insanları, barajın 39 trilyon kilogramdan fazla olduğu tahmin edilen suyu, deniz seviyesinden yaklaşık 175 metre yüksekte tuttuğunu belirtti.

Eylemsizlik momenti, bir cismin açısal ivmeye direnme eğilimini ifade eder ve bir cismin kütlesinin, kütlenin dönüş eksenine olan uzaklığının karesiyle çarpımından oluşan bir büyüklük olarak tanımlanır.

Bu miktar küçük görünse de, fizikçiler bu tür bir yavaşlamanın uzun vadede önemli sonuçlar doğurabileceğini vurguluyor.

Ayrıca, inşaat sırasında 1.300’den fazla köy, arkeolojik alan ve tehlikeli atık alanı yok edildi.
NASA bilim insanları, bu durumun deprem riski, toprak kaymaları, ekosistemlere olan etkiler, kirlilik, su kaynaklı hastalıkların artışı ve Yangtze Nehri’ndeki tuzluluk değişimleri gibi sorunlara neden olabileceğinden endişe duyuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ